Politechnika GdańskaWydział ChemicznyKatedra Chemii Nieorganicznej Copyright © 2017 by KChN WCh PG – Andrzej Okuniewski | |

Forum KChN

Inne

← Wróć

Wątek: Dlaczego rzeczy pod wpływem wody miękną?

+ odpowiedz w tym wątku

25.06.2011 18:07 – KOZIOŁ

Np. suchy tost jak się poleje wodą to mięknie.

27.06.2011 13:22 – mgr inż. Antoni Konitz

Nie wszystkie - np cement twardnieje, wielu przedmiotom jest to obojętne.

27.06.2011 18:30 – dr hab. inż. Anna Dołęga

Aha. Na przykład łyżka w zupie ani nie twardnieje ani nie mięknie :-)

28.06.2011 01:37 – dr inż. Andrzej Okuniewski

A co to przytoczonego tosta, to wydaje mi się, że cząsteczki wody wnikają między hydrofilowe włókna wielocukrów budujących pieczywo i powodują ich rozluźnienie, a tym samym wzrost ich elastyczności.

+ odpowiedz w tym wątku