Politechnika GdańskaWydział ChemicznyKatedra Chemii Nieorganicznej Copyright © 2017 by KChN WCh PG – Andrzej Okuniewski | |

Forum KChN

Chemia nieorganiczna – wykład

← Wróć

Wątek: Otrzymywanie kwasu fosforowego do celów spożywczych.

+ odpowiedz w tym wątku

11.09.2012 17:27 – Kasia

Jak wyżej - jak wygląda ten proces (chodzi o reakcję)?

na egzaminie napisałam, że otrzymuje się go w wyniku reakcji kwasu siarkowego z fosforanem wapnia
Ca3(PO4)2 + 3H2SO4 → 3CaSO4 + 2H3PO4

ale otrzymałam 0 punktów za zadanie (ponieważ ponoć otrzymany w ten sposób kwas NIE NADAJE się do celów spożywczych , np do Coca-Coli)

12.09.2012 00:31 – dr inż. Andrzej Okuniewski

To fakt, ja też nie chciałbym pić Coca-Coli zanieczyszczonej resztkami kwasu siarkowego(VI)... Proszę pomyśleć nad innymi sposobami, np. z wykorzystaniem wody.

12.09.2012 00:39 – Kasia

tlenek fosforu (V) + gorąca woda?

12.09.2012 11:07 – dr inż. Andrzej Okuniewski

Pewnie trzeba by się zastanowić jeszcze skąd wziąć P4O10 (nie występuje naturalnie). Proszę sobie poczytać o metodzie termicznej otrzymywania kwasu ortofosforowego(V).

12.09.2012 14:09 – Bobo

Czyli metoda gdzie fosfor P4 otrzymujemy w reakcji
2 Ca3(PO4)2+ 6 SiO2+ 10 C = 6 CaSiO3+ 10 CO + P4

jest prawidłową metodą, oczywiście potem fosfor utleniamy i na otrzymany tlenek działamy wodą.

12.09.2012 15:28 – dr inż. Andrzej Okuniewski

Tlenek rozpuszcza się w rozcieńczonym roztworze kwasu ortofosforowego(V) otrzymując roztwory bardziej stężone o wysokiej czystości. Pod względem spożywczym niebezpiecznym zanieczyszczeniem mogą być resztki związków arsenu.

12.09.2012 17:07 – Kasia

dziękuję :)

+ odpowiedz w tym wątku